+420 603 426 177 info@developmost.cz
Vyberte stránku

GDPR přináší nový právní rámec ochrany osobních údajů v prostoru Evropské Unie, jehož hlavním cílem je chránit osobní data občanů EU a zároveň co nejvíce zamezit neoprávněnému nakládaní s nimi. S neustálým rozvojem sociálních sítí, cloudových uložišť a dalších technologií bylo také nutné pozměnit a přizpůsobit směrnici o ochraně osobních údajů současným potřebám. Ač se na první pohled může zdát, že GDPR představuje zcela novou věc, tak tomu tak není. Již od roku 1992 existuje v České republice Zákon o ochraně osobních údajů a pro ty, kteří o něm mají alespoň nějaké povědomí, nepřináší „Obecné nařízení o ochraně osobních údajů“ zásadní změnu. Nařízení se týká jak firem a institucí, tak i jednotlivců, kteří zacházejí s osobními údaji a zasáhne také ty, kteří sledují či analyzují chování uživatelů na webu (např. e-shopy). Nově pro všechny vznikne povinnost vést záznamy o činnostech, které se s osobními údaji provádějí, a ohlašovat případy, kdy dojde k porušení zabezpečení. Pouze některých se bude týkat jmenování pověřence pro ochranu osobních údajů (zejména veřejné správy) a ti, kteří provádějí s osobními údaji rozsáhlé rizikové operace musí žádat Úřad pro ochranu osobních údajů o konzultaci. Právě ÚOOÚ je hlavním českým regulátorem pro GDPR.

Chci být in

Výborné, děkujeme za Váš zájem. Teď už Vám nic neunikne.

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

test

You have Successfully Subscribed!

Share This